liten gul spindel

I detta samhälle passar jag inte in

Publicerad 2014-01-16 12:19:13 i Vardagspyssel,

Nu ska jag vara helt ärlig. För jag vet att det finns fler där ute som har det som mig och jag orkar inte vara ensam längre. Jag vet att det finns fler som har varit på provtagning efter provtagning, som varje månad spenderar många pengar på krämer och salvor på apoteket och ingenting tycks hjälpa. Så efter att du slussats fram och tillbaka mellan olika läkare som ingen riktigt kan ge dig ett riktigt svar får du tillsist diagnosen ”Atopiskt Eksem”. Du får höra att det inte går att göra något åt det, det går inte att förebygga, och du kommer att leva med det i resten av ditt liv. Det svider och kliar i hela ansiktet, jämt. När det väl brutit ut slutar det aldrig, trots allergitabletter. Ingen vet vart det kommer från, men du bör undvika saker som stress, kemikalier, parfym, tvättmedel, smink, nagellack, vatten, tvål, hårfärg, alkohol, värme, kyla, rök, plast, träning... 

Jag fick även en lista på saker jag inte kan jobba med, som inom sjukvård eller andra ställen där jag måste tvätta händerna mycket, eller där det är stressigt. Säg ett jobb idag där det inte finns stress?

Jag gömmer mig hemma, jag vågar inte gå ut för eksemen blir värre av värme eller kyla, och det ser ut som om jag varit i slagsmål. Jag kan inte klä in ansiktet i tyg för huden tål det inte. Mina ögonlock svullnar upp så tillslut kan jag inte ens se, när det är som värst. Jag får även infekterade sår, som vätskar och luktar (!) vilket är svårt att fånga på bild... Jag gråter mycket, och ger upp ibland. Då blir det värre, för jag är allergisk mot mina egna tårar. 

Det här kan låta som ett i-landsproblem, när det finns människor som inte har mat för dagen. Men den här sjukdomen tar ifrån mig så mycket. Allt mitt brinnande engagemang måste jag trycka ner, all min kämpaglöd måste vila. Då min hjärna redan är skruvad av andra psykiska besvär, blir den sannerligen skruvad av min fysiska sjukdom. Jag blir deprimerad och jag har inte tänkt hymla med det något mer. Jag orkar inte laga mat, orkar inte städa, handla, ringa, dansa...

Så vad kan vi göra då? När läkarna gett upp? Jag kan inte ge upp, det går inte. Därför gör jag deras arbete åt dem, och jag har många förslag på prover dem ännu inte tagit, fast de tycker de testat allt. Den här sjukdomen finns nästan bara i västvärlden, och redan där kan en ju tycka att varningsklockorna bör ringa hos läkarna. Vad gör vi för fel här? Jag ska nämna i alla fall några fel: 

  • Vi förgiftar maten med diverse E-nummer.

  • Vi förgiftar våra kläder (alltså låter människor i tredje världen förgifta dem åt oss så vi ska slippa men gifterna sitter förstås kvar i bomullen ändå).

  • Vi stressar. Vi stressar MYCKET.

  • Vi förgiftar våra hudkrämer, shampoon, balsam...

  • Vi använder KORTISON på huden som vore det en naturprodukt och lämnar där kemikalier som förlänger hudens läkeprocess med ett halvår.

  • Vi BLUNDAR och vi GER UPP.

Jag tror inte, jag kan inte tro att det INTE finns någon grund till mina hudproblem. Jag kan inte accepter det här. Min kropp försöker säga till mig att någonting är fel, och det är min plikt att lista ut vad. Det är min plikt att ta hand om min egen kropp, så jag kan göra allt det där som jag vill. Som att plugga färdigt. Som att kämpa för att alla ska ha det bra, att krossa könsmaktordningen och klassamhället. Att engagera mig i allt som jag vill. Att leva mitt liv.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-01-16 12:32:56

va bra å fint skrivet. jag blir berörd. starkt av dig att dela med dig av detta svåra å tunga. jag önskar att du får mer hjälp å att det blir bättre. varma kramar eva-maria

Svar: Hej och tack för de fina orden! Stor kram till dig!
litengulspindel.blogg.se

Postat av: petra

Publicerad 2014-01-16 14:22:09

Finaste rebecca! Jag förstår att det måste kännas otroligt jobbigt, att du är less och ledsen och arg på samma gång! Jag blir också det för din skull! Jag tycker att du är stark och modig och jag beundrar dig! Vad bra att du vågar skriva om det, det kan säkert hjälpa många. Jag hoppas att du kan komma underfund med vad som är bäst för dig, och jag vet att du klarar det här! :) jag skickar en stooor kram till dig fina rebecca. /petrus

Svar: Tack för stödet, det värmer! <3
litengulspindel.blogg.se

Postat av: Jenny

Publicerad 2014-01-25 23:23:00

Tack för detta inlägg! Hittade precis din blogg. Lider själv av handeksem som är så smärtsamma och fula att det påverkar min vardag. De varar och luktar osv. De försvinner aldrig helt utan varierar i hur illa de är. Har väldigt känslig hud överlag. Nyligen började jag använda mig av no poo, och huden på kroppen har blivit bättre, men eksemen blossar upp emellanåt som vanligt. Det enda som funkar är kortison. Har fläckvis i ansiktet också. Känner med dig så mycket. Frustrationen och irritationen. Ville bara säga det. Tack igen.

Svar: Hej Jenny! Det känns tråkigt att fler ska behöva ha det såhär, men samtidigt känns det bra att inte vara ensam, så tack för kommentaren! Just nu prövar jag att vara utan E330 (kemisk citronsyra) i min kost och alla andra produkter också (som schampoo tex.) jag ska ha en länk (fri från allergi) om E330 och allergier i menyn till höger här på bloggen som jag tipsar dig att kolla. Jag tänkte också skriva ett inlägg angående detta vid tillfälle :)

Ta väl hand om dig, och hoppas du kan bli fri från eksem! Ingen ska behöva ha det såhär.
litengulspindel.blogg.se

Postat av: Viktoria - Ekodeko

Publicerad 2014-02-18 11:16:43

Du är stark som står på dig med det naturliga! Många säger ju att eksem kommer inifrån? Äter du spannmål, mejeri och socker-produkter? Jag är ingen hejare på det här med eksem men jag har hört många som blivit bättre när de uteslutit dessa produkter.
Det är så påfrestande när kroppen säger ifrån och en bara kan gissa sig fram då inte sjukvården kan ge någon hjälp.

Svar: Tack för pepp! Jo jag äter både mejeriprodukter och socker. Men är glutenkänslig så äter inte vete. Jag har hört att många med atopiska eksem blir överkänsliga mot andra ämnen då de får i sig kemiskt framställd citroncyra (E330), så jag testar det just nu. Det är så svårt då jag inte reagerar direkt på någonting, vågar liksom inte utesluta allt direkt av rädsla för att i så fall inte upptäcka vad det är.
litengulspindel.blogg.se

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-07-15 23:45:21

Sökte på allergisk mot sina egna tårar och hamnade här! Nu var det ju ett tag sen du skrev detta, och jag har inte hunnit kika så mycket mer på din blogg än just detta!
Jag har samma historia, jag har så a fruktansvärda eksem runt ögonen. Förut kom och gick de, som i skov men senaste tiden har det bara blivit värre och värre... Jag hoppas du har hittat någon form av lösning! För jag hoppas verkligen att jag gör det...

Svar: Hej! Jag förstår precis hur frustrerande det är med dessa eksem! Jag lever fortfarande med problemen men det var ett tag sedan det gick såhär långt. Det bästa jag gjort och de tips jag kan ge andra är: 1. Gå till en kinesiolog, har fått mycket bättre hjälp hos hon jag gått till än hos någon "vanlig" läkare. 2. Ta bort ALL citronsyra (e330-e338, citric acid) som finns i ditt hem (mat, schampon, tvål... Det finns i nästan allt) och se till att inte få i dig det. Citronsyra kan orsaka överkänslighet. Det finns en Facebookgrupp om detta problem och MÅNGA blir mycket bättre vid undvikande av detta. (Vill du hitta fb-gruppen kan du nog söka på "fri från allergi genom att undvika citronsyra", hittar du inte så kommentera här igen så skickar jag länken). 3. Jag äter inte heller något annat jag inte tål, som gluten, mjölk och ägg (hudproblem uppstår ofta när tarmen mår dåligt)

Jag hoppas verkligen du blir bättre och får slippa eksemen, de kan verkligen förstöra livet för en. Jag önskar dig all lycka till! Och det är bara höra av dig igen om du undrar över någonting mer.
litengulspindel.blogg.se

Postat av: Elina

Publicerad 2016-11-29 10:36:19

Hej!

Har lidit av samma eksem (atopisk) ett långt tag nu, idag fick jag utbrottet och sjukanmält mig från jobbet pga det jobbiga eksemet runt ögonen, läppar, röda uppsvullna ansiktet och vätskan :(
Ser suddigt då ögonlocken svullnar upp.

Känns så jobbigt att inte kunna hitta något som botar eksemet. Man blir så trött.

Hoppas på det bättre , Kram

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-03-01 19:41:06

På något sett är det skönt att veta att man inte är ensam, varje höst/vinter får jag precis som dig, klöser runt mina ögon på natten så att min kille får väcka mig, efter många prövade salvor så har ja faktiskt hittat ett märke på apoteket som funkar bättre än dom andra,
laroche-posay, det kliar inte längre och svullnaden + det röda går ner.

Postat av: Sofia

Publicerad 2017-03-01 19:42:36

Testa laroche-posay, finns på apoteket. Har atopisk eksem runt ögon och mun, hittade dom krämerna för 2 år sen och det bästa jag testat!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tänkande människa från Norrbotten med ett brinnande hjärta för feminism, musik, teater, socialism, second hand och skapande. Alla teckningar, foton och målningar på min blogg tillhör mig om inte annat nämns.


Follow on Bloglovin


Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela