liten gul spindel

2013

Publicerad 2013-12-31 09:52:00 i Vardagspyssel, Viktigt, Äventyr,

2013 börjar lida mot sitt slut. Ett år fyllt av spännande äventyr och förändring. Här kommer lite smakprov från det gånga året:
 
April var månaden någon äntligen kom med lite vettiga tips på hur en bemöter personer i rullstol. Tusen, tusen tack för det!
I Maj månad gick jag äntligen med i mitt allra första första Maj-tåg!
I Juni fick alla för första gången träffa Karla Berg och hennes gäng ute på Karlbergsteatern.
I Augusti var jag med som maktivist i idén jag själv varit med och skapat. Jag önskade en jättebra låt av en grym artist!
I September prövade jag små hattar i Eleonors loppis- och hantverkshus.
Oktober var månaden jag skrev kärleksbrev.
I November hittade jag mest troligt bästa second hand-fyndet någonsin.
I December tog Sverige en paus från julbestyren, och stod enade för Kärrtorp.
 
Nu fortsätter vi in i 2014! Jag tänker fortsätta skapa mig egna äventyr. Fortsätta kämpa för rättvisa, jämställdhet, solidaritet och en bättre planeten jorden att leva på. Fortsätta skratta och fortsätta gråta. Gott nytt år!

Kabaré på Karla Berg Kafé #tbt

Publicerad 2013-12-11 22:09:54 i Äventyr,

Idag, mitt i allt regnrusk, minns jag sommaren och Kabaré på Karla Bergs Kafé. Jag minns premiären, alla fantastiska människor som kom och delade stunden med oss, alla som gjorde föreställningen möjlig. Jag minns hur det började störtregna precis innan paus under en av föreställningarna, våra trubadurer sjöng "sommaren är kort" tappert i ultrafart medan regnet öste ner på dem. Vi fick lägga blöta dukar på borden i andra akten. Jag minns hur servitrisen Maggan (Petra) föll handlöst baklänges mitt framför mig och jag hann tänka att vi skulle bli tvungna att ställa in hela föreställingen för att ringa efter ambulans. Jag minns hur vi var tvungna att vänta med replikerna mellan åskknallarna på 70-talet. Jag minns busen, skratten, ilskan, tårarna, engagemanget, avskedet och viljestyrkan! Tack.

Byaliv

Publicerad 2013-12-11 08:55:25 i Vardagspyssel, Viktigt,


Igår kväll var det klassutflykt till Swensbylijda, för att lyssna in byarna vi ska arbeta med i hållbarhetsprojektet. Kul att träffa dessa totalengagerade människor och härligt med deras gemensamhetstänk och gör-det-själv-anda. Om än en kan önska att kommunen ville satsa mer på byarna än i dagsläget. Nu får vi se vart detta landar, hoppas vi kan komma fram till en massa bra utvecklingsmöjligheter så att byarna kan fortsätta finnas.

MD15

Publicerad 2013-12-10 12:19:00 i Skapat,

På vår klassida på FB (där vi postar sånt vi gjort) byter vi logga varje dag, en initiativ för att synliggöra linjen och vår klass (MD15). Vi är sjutton stycken i klassen och just idag är det min tur att stoltsera med logga. Jag kände mig lite retro igår, så jag knåpade ihop denna TV á la 60-tal. Gå gärna in och gilla sidan, har en grymt duktig klass! :)

Musikhjälpen

Publicerad 2013-12-08 20:16:32 i Vardagspyssel, Viktigt,



Ikväll tillverkas fittor, gummor, stjärnor och annat fint av pepparkaksdeg, i äkta Ung Vänster-anda hemma hos Elin. Jag kunde bara vara med en stund men tillverkningen fortsätter i rask takt!
 
På lördag sänder PiteFM i gallerian här i Piteå, för insamling till musikhjälpen. De kommer bland annat snacka om alla kvinnors rätt till en trygg graviditet och förlossning. Ung Vänster är också på plats i gallerian och delar ut information och hembakta pepparkakor till er som kommer förbi!

Barnteater

Publicerad 2013-12-07 07:49:34 i Hjärtefint, Vardagspyssel,


Idag öppnas andra luckan i Kultur i Centrums julkalender och jag har laddat kameran! En mysig föreställning spelas för barnen klockan 13 och 15.30. Däremellan är det öppet på julmarknaden och du kan köpa julgodis, glögg, dekorationer och mer. Föreställningen kostar 40:- och spelas utomhus (ta med kontanter och varma kläder) på Bergsviksvägen 26 i Piteå. Hoppas vi ses!

Köp dig fri!

Publicerad 2013-12-06 10:17:00 i Vardagspyssel, Viktigt,

När jag först kom i kontakt med den här boken, som kurslitteratur, tänkte jag: "Vad fan är det här? Jag som vill motverka slöseriet, slit-och-släng, överkonsumtionen i samhället. Köpa mig fri?! Fy, blä, usch!" När jag sen motvilligt lyfte på framsidan och fick se första sidan inuti boken tänkte jag "Åh! Så himla bra, någon som tänkt på det här med slöseriet och naturen!" Men jag var fortfarande tveksam, men också lite rädd: hur många upplagor böcker trycks egentligen om av denna triviala anledning? Nu har jag i alla fall malt boken i två dagar och det är typ det bästa jag läst, näst efter Harry Potter och "Jösta och Johan".
 
Urbra tankar, olika synvinklar, nya tankesätt och lösningar om konsumtion och hur vi kan designa bra, hållbara och framför allt rättvisa produkter. De supersmarta designerna i Apokalyps, Jenny Nordberg och Petra Lilja är mina nya idoler! De har bland annat kommit på idén att ODLA skinn, utan att vara tvungen att föda upp djur för ändamålet. Hur smart!?

Kulturpolitik

Publicerad 2013-12-05 10:00:12 i Skapat, Viktigt,


"För att nå de kulturpolitiska målen ska kulturpolitiken/.../särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur." Så står det i regeringens nationella kulturpolitiska mål, tillsammans med ord som att det inte ska spela någon roll vart i landet du bor, barn och unga i HELA landet ska ha tillgång till kvalitativ kultur och det egna skapandet.

Det låter fint, och kanske hade det kunnat vara precis som i illustrationen, att hela kultursverige finns i en ballong, likvärdigt över hela landet, till för vilket barn som helst. Synd bara att människor i Piteå som jobbar med att främja just detta går på fattiga knän för att få ihop det.

Singelbananer

Publicerad 2013-12-05 08:07:17 i Viktigt,



#TBT

Som alla säkert vet lever vi långt över vad jordens resurser egentligen tillåter. Och vi slösar slösar slösar. Inte kanske alltid för att vi vill, utan för att våra hjärnor är inställda på att hitta kortsiktiga lösningar och då kan konsumtion kännas som en sådan. Vet vi om det kan vi dock förändra, människan är fantastisk på det viset! Jag försöker alltid göra vad jag kan. Som att nästan bara handla second hand, som att promenera eller samåka istället för att köra bil, eller köra bil tillsammans med andra, som att strunta i schampoo, som att färga håret med henna istället för gift, som att bara plocka singelbananerna i butiken (som annars slängs då folk vill ha klasbananer istället).

Design för förändring

Publicerad 2013-12-03 07:33:00 i Skapat, Vardagspyssel, Äventyr,

 
Lite saker jag gjort under de senaste kursmomenten.
 
Igår startade vi ett nytt moment, om hållbarhet och att sätta människan i fokus. Även om briefen är lite luddig just nu känns det toppen att designa för att hjälpa människor, att göra förändring i en by och inte bara producera för att skapa mer konsumtion. Fantastiskt! Nästa vecka ska vi få träffa dem det gäller, byaföreningar och andra berörda.
 

Om

Min profilbild

Tänkande människa från Norrbotten med ett brinnande hjärta för feminism, musik, teater, socialism, second hand och skapande. Alla teckningar, foton och målningar på min blogg tillhör mig om inte annat nämns.


Follow on Bloglovin


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela